Hi, what are you looking for?

Editorial

Θέλεις να στήσουμε ένα καρτέλ;

Από το 2018 ως σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει «συλλάβει» 14 περιπτώσεις καρτέλ. Ανάμεσά τους το καρτέλ των τραπεζών που έστησε την αγορά από το 2018-2023 και αποκόμισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ παράνομα κέρδη από ιδιώτες και επιχειρήσεις. Οι απορίες είναι πολλές. Γιατί δεν έχει γίνει μεγάλος ντόρος με τόσα καρτέλ που συλλαμβάνονται; Γιατί δεν είδαμε τόσα στελέχη αυτών των επιχειρήσεων που λήστεψαν τους καταναλωτές να οδηγούνται με χειροπέδες στην φυλακή; Γιατί δεν κατασχεθήκαν τα κλεμμένα χρήματα όπως γίνεται με κάθε ληστή που τον συλλαμβάνουν; Και η κυριότερη απορία. Αφού τελικά τους συλλαμβάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί συνεχίζουν και στήνουν τις αγορές;

Δυστυχώς για όλους μας το να στήσεις καρτέλ στην Ελλάδα είναι μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις. Οι εγκληματίες των καρτέλ γνωρίζουν ότι αν στήσουν καρτέλ οι πιθανότητες να συλληφθούν είναι εξαιρετικά μικρές καθώς ο «εισαγγελέας» της αγοράς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι σταθερά υποστελεχωμένη. Με οργανόγραμμα 230 ατόμων έχει σήμερα λιγότερα από 110 άτομα προσωπικό, σχεδόν ίδιο αριθμό όσο είχε το 2010.

Ακόμα όμως και αν γίνει το «θαύμα» και συλληφθούν γνωρίζουν, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι η τιμωρία τους θα είναι αστεία μπροστά στα παράνομα υπερκέρδη της κλοπής. Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υπάρχει μια «φάμπρικα» απαλλαγής των καρτέλ από τις ευθύνες τους. Βασισμένοι σε ένα νομοθέτημα της Κυβέρνησης οι εγκληματίες, οι ληστές, αδιαφορούν τελείως αν βρεθούν στοιχεία της κλοπής (του καρτέλ) καθώς γνωρίζουν ότι πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υποβάλλουν αίτημα διευθέτησης της διαφοράς τους με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τι σημαίνει το αίτημα διευθέτησης της διαφοράς; Ότι παραδέχονται οι ληστές ότι λήστεψαν τους καταναλωτές μέσω συνεννόησης, ότι δηλαδή έστησαν την αγορά, και ως αντίδωρο της παραδοχής τους απαλλάσσονται πλήρως από κάθε ποινική, αστική και διοικητική ευθύνη και καταβάλουν ένα μικρό μέρος του προστίμου μόνο. Για να γίνει κατανοητό το κέρδος τους θα αναφέρω ένα παράδειγμα.

Το 2021 τρεις εταιρείες έστησαν έναν διαγωνισμό για rapid tests. Κατόπιν συνεννόησης προσέφεραν στον διαγωνισμό την ίδια τιμή ακριβώς, σε βάθος τριών δεκαδικών. Η συνεννόηση έβγαζε μάτια. Κέρδισαν τον διαγωνισμό και προμήθευσαν το κράτος 12.000.000 rapid tests, αποκομίζοντας καθαρό κέρδος 3,6 εκ ευρώ. Οι ανταγωνιστές τους κάρφωσαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία έκανε έφοδο στα γραφεία τους και βρήκε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της συνεννόησης. Άρα δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για την ενοχή τους. Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης ο δικηγόρος του καρτέλ υπέβαλε αίτημα διευθέτησης της διαφοράς. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού το έκανε δεκτό, ενώ είναι προαιρετική η αποδοχή του αιτήματος. Το τελικό πρόστιμο που συμφωνήθηκε, πίσω από κλειστές πόρτες, ήταν 372.000€, δηλαδή σχεδόν το 1/10 του κέρδους. Απαλλάχθηκαν από κάθε ποινική ευθύνη και, φυσικά, την επομένη κιόλας ημέρα συμμετείχαν και πάλι σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, ελεύθεροι να στήσουν ξανά την αγορά και εκπαιδευμένοι πλέον ώστε να μην συλληφθούν την επόμενη φορά.

Με αυτά δεδομένα αναρωτιέμαι αν υπάρχει κανένα εμπόδιο στους εγκληματίες να στήνουν καρτέλ και να μας λεηλατούν καθημερινά. Η απάντηση είναι προφανής, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο.

Οπότε αναρωτιέμαι και εγώ εύλογα, θέλεις να στήσουμε ένα καρτέλ;

Γιώργος Φλωράς

Εκδότης ΚΛΑΔΙΚΑ ΝΕΑ

gfloras@kladikanea.gr

Written By

Advertisement

Trending

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ!!!